
ارسال پیامک های حجاب برای مردم در برخی از استانها بهانه ای شد تا در نخستین برنامه از سلسله برنامه "تیتر" به سراغ محمدامیر قدوسی، حقوقدان و استاد دانشگاه برویم و آنچه تا به امروز اتفاق افتاده را تحلیل و بررسی کنیم.
دیدارنیوزـ نسرین نیکنام: "تیتر" عنوان یکی دیگر از سلسله برنامه های دیدارنیوز است که در حوزه اجتماعی کلید خورده و قرار است در این سری از برنامه ها خیلی ریزتر و دقیق تر مشکلات اجتماعی گره خورده به مشکلات سیاسی و اقتصادی را با حضور متخصصان و کارشناسان تحلیل و بررسی کنیم.
نخستین مهمان این برنامه محمدامیر قدوسی، حقوقدان و استاد دانشگاه بود که آنچه تا به امروز در حوزه فقه و دین اتفاق افتاده را با هم بررسی کردیم.
ویدیوی این گفت و گو را می توانید اینجا، یوتیوب و آپارات ببینید.
نظری که قدوسی در بحث ارسال پیامکهای حجاب و موضع حاکمیت نسبت به این موضوع دارد این است که، ورود شورای عالی امنیت ملی که البته خود شورا نه دبیرخانه شورا به موضوعات این چنین اصلا وجه قانونی ندارد. چون بارها گفته شد دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی نه شورای عالی امنیت ملی.
او به صحبت های حمید رسایی مبنی بر اینکه دلیل ارسال پیامک های حجاب حرف معصومین و آیه قرآن است اشاره میکند و میگوید: بیان چنین جملاتی از نمایندگان مجلس و جبهه پایداری تنها با تیکه بر فقه سنتی و اینکه این فقه دست آنها را برای ورود به این موضوعات باز گذاشته است نشات میگیرد.
این استاد دانشگاه به این موضوع هم اشاره دارد که نمی توانید انتظار داشته باشید که فقه های که به سنت باور دارند در موضوعی مانند حجاب ورود کرده و اظهارنظر کنند زیرا یکی از دلایل پایداری چند صد ساله آنها محافظه کار بودنشان است.
قدوسی تاکید می کند که در مقطعی عده ای از فقه های سنتی تصورشان این بود که مشکلات کنونی کشور فقه نیست مجریان فقه است که این موضوع به کل رد می شود زیرا هم بنیانگذار جمهوری اسلامی هم آیت الله خامنه ای شیوه درستی برای فقه داشتند اما چون طرفداران فقه سنتی با آن تفکرات مخالف بودند، دیدگاهشان این بود که مشکل از اجرا است.
او این را هم اضافه می کند که برخی از این علما حتی در حق هم رواداری نداشتند و فردی مانند سید کمال حیدری که چهره محبوب و شناخته شده ای بود را تا مرحله شبه حصر خانگی بردند.
این حقوقدان معتقد است که متدین کردن مردم دست هیچ دولتی نیست و اصرار روی اجبار دین فقط باعث بروز بحران های اخلاقی می شود و تاریخ همواره شاهد بوده که تاریخ فقه شیعه تاریخ محافظه کارانه ای است.
او در پاسخ به این سوال که چرا تاکنون لایحه ای مثل لایحه منع خشونت علیه زنان به نتیجه نرسیده هم می گوید فقه ها با این لایحه هم مخالف هستند و در نهایت تقابل عرف و شرع هیچ وقت حل نمی شود.